2023/08/08

Autóval a Fertő-tó körül

Két napra biciklizést, a következőkre pedig várakat, kastélyokat, látnivalókat terveztünk. Bár a sorrend borult az időjárás miatt, végül mindent meg tudtunk nézni, amit akartunk. A tó körüli biciklizés két napja közé tettük be a római emlékek és a falumúzeum megtekintését.

Nyitásra mentünk Carnuntumba, a jegyeket már online megvettük. Mi nem mentünk el minden helyszínre, de így is sokat láttunk. Szépen helyreállítottak sok-sok római emléket, látványosan mutatják be (a konyhákban igazi zöldségek, fűszerek is vannak, a medencékben víz, a padlófűtés működik még így nyáron is), jó volt végignézni. (Volt magyar nyelvű papírjuk, de a honlapjukon is van magyar ismertető.)

Annyira kaptuk le a bicikliket a kocsiról, míg eltekertünk az amfiteátrumhoz, gladiátoriskolához. 

Következő állomásunk Münchhof volt. A GPS olyan útvonalra vitt, hogy többször ellenőriztük, nem maradt-e bent a bicikli, de nem. Szántóföldek szélén, de eleinte aszfaltos, később kavicsos úton mentünk egy darabig. Egyik kanyarban egy őzike is kiugrott elénk, szerencsére egyedül volt, gyorsan elszaladt.

Dorfmuseum (Itt sajnos csak készpénzzel lehetett fizetni, magyarul nem beszéltek, de kaptunk magyar leírást és magyar térképet.) Itt aztán mindent összegyűjtöttek, ami az elmúlt évtizedekben létezett. :) Ahhoz képest, hogy először úgy tűnik, mintha egy falusi udvarba lépnénk be, a végén úgy érezzük, hogy ez az udvar soha nem ér véget, mindig van még tovább és tovább és tovább (néztük is, hogy meddig tudnak még terjeszkedni, mennyi hely van még az utolsó építmény mögött :)). Sok-sok ismerős tárgy - főleg annak, aki falun nőtt fel - sok-sok jópofa ötlet a bemutatásnál. Szinte mindenütt szólt egy kis háttérzene, sok eszköz kézbe vehető, nincs minden üveg mögé zárva. Mi még egy olyan képet is találtunk egy szoba falán, ami pont megegyezik a mamáéknál található képpel.
Itt már nem úsztuk meg, elkapott minket az eső. Még jó, hogy nem erre a napra raktuk a biciklizést, így egy kicsit könnyebb volt, igyekeztünk vissza a kocsiba.

Egy késői ebédre beültünk egy szálláshoz közeli étterembe, aznap valahogy nem voltak túl sokan a kerthelyiségben. :) Már itt megvettük a mozijegyet, de úgy tűnt, hogy a 4 órás előadást pont nem fogjuk elérni, mert még kellene venni ezt-azt, és a mozi után már biztosan zárva lesznek a boltok. Ehhez képest bementünk a boltokba is és mindennel végeztünk 15:55-re. Úgyhogy még volt pár óránk a moziig, mert persze az esti előadásra vettünk csak jegyet. Kávéztunk a plázában, elmentünk egy Decathlonba is, néztünk még biciklis cuccokat a film előtt. Így viszont jó hosszú nap lett.

Egy újabb esős napra ismét zárt térre szerveztünk programokat. Nem tudunk elég későn indulni. Ahogy indítottuk a GPS-t, akkor láttuk, hogy a kismartoni kastély csak 10-kor nyit. A fraknói várra viszont 9-t találtunk a neten - bár nekünk úgy lett volna ideális, ha a kastélyban kezdtük volna -, mentünk előbb a várba. Ott meg kiderült, hogy csak a pénztár nyit 9-kor, a kiállítást itt is csak 10-től lehet megnézni. Addig körbejártuk, amit csak lehetett, aztán megint jött az eső, nem túl kirándulós idő. 
A kiállításon végig kint vannak a leírások magyarul is (minden teremben volt tájékoztató papír több nyelven, magyarul is), ki lehetett venni, lapozgatni, visszatenni. :) (Honlapjukon virtuálisan is be lehet kukucskálni a várba.)

Irány Kismarton. Épp nagy útépítés volt a kastély körül. Először csak azzal szembesültünk, hogy áll a
forgalom, aztán a parkolót sem tudtuk megközelíteni (biciklik a tetőn, a mélygarázs nekünk most nem volt opció). Végül egy közeli utcában simán meg tudtunk állni, szerencsére volt nálunk apró a parkoló-automatához is. Egy pici tízórai-ebéd után indultunk a kastélyba. Egy ázsiai hölgy volt a pénztáros, akivel simán angolul tudtunk kommunikálni, és aki kérdés nélkül is magyar nyelvű anyagot adott a kezünkbe (ide is online jegyet vettünk, valószínű a nekik küldött emailből tudta, hogy magyarok vagyunk). Sajnos a felújítás az épületet is érintette, így az udvar, épület egy részét állványok takarták, de bent a termekben mindent megnézhettünk. Sok-sok digitális megoldás, rengeteg magyar felirat, pincétől a padlásig. Szép volt. 
Még egy jégkrémet vadásztunk itt, aztán indultunk következő célpontunk felé, Körmendre.

Itt szép szállásunk, szép szobánk volt. Vacsorát a szálláshoz tartozó étteremben ettünk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése