2018. augusztus 18., szombat

Pécs és a környék

Ez a nyár sem úgy alakult, ahogyan még tavaly elterveztük. Hiába volt kerek az évfordulónk, "nászút" most szóba sem jöhetett. Nyár elején egy apa-műtét, nyár végén egy Marci-műtét, a többi meg a gyógyulás/készülődés jegyében telt.


Apát Pesten műtötték, úgyhogy utána minden kontroll idejére kerestünk valamilyen pesti programot is, ha már úgyis szabin van, használjuk ki az időt. Így néztünk meg egy Gulág-kiállítást Ferencvárosban, és elmentünk a Láthatatlan kiállításra is. Augusztusra apa meggyógyult, jöhetett a következő műtét, irány Pécs.

Igaziból a mamáéknál volt a törzshelyünk, onnan mentünk minden nap látogatóba, plusz egy-egy kirándulásra is.

Először a TV-toronyba mentünk. Jártunk már ott az összes gyerekkel, de az már olyan régen volt, hogy most ők kérték, hogy menjünk el újra. Éppen felújítás zajlik a környéken, de így hétköznap délután nem volt gond a parkolással, volt helyünk bőven. Fentről körbenéztünk minden irányba, a jó időnek köszönhetően messzire elláttunk.

Egyik napon az állatkertet választották a fiúk. Ez már minket is meglepett. Azt tudjuk, hogy babakocsival többször is jártunk már itt, de hogy mikor voltunk utoljára, arra már egyikünk sem emlékezett. Szóval ismét az újdonság erejével hatott minden. Az biztos, hogy az akváriumot, terráriumot még nem láttuk itt. Egész hosszan elvoltunk itt, még mondták is a fiúk, hogy ma már talán jobban leköti őket ez a program, mint kisebb korukban. Mindent elolvastunk, megkerestünk, megcsodáltunk: fókát, medvét, majmokat, nagymacskákat, szurikátát (most kicsik is voltak éppen), csak látványetetéshez nem volt szerencsénk, pedig szinte minden félórára ki volt írva egy etetés. Egyiket sem láttuk, pedig vártunk a kijelölt helyeken.

A Zsolnay-gyár mellett vitt az utunk minden nap. Az út felől nem egy barátságos látvány a sok kémény, a komor falak hosszú sora. Ennek ellenére kíváncsiak voltunk, mit hoztak létre az egykori gyár területén. Ez tetszett! Bementünk a laborba, néhány kiállításra, manufaktúrába, bábszínházba. A Varázstér (labor) egy kicsit kicsi volt már nekünk, de azért kipróbáltunk mindent. A fényszobából villámgyorsan kijöttünk, ott meg lehetett fulladni ebben a kánikulában. A planetáriummal nem volt szerencsénk, lekéstük az előadást, úgyhogy az kimaradt. A gyártörténetet megnéztük, a Zsolnay-gyűjteményt is és a kesztyű-kiállítást is. Ez utóbbi hozzám közelebb állt, jobban követhetőnek éreztem, mint a Zsolnay kiállítást. A cukorka-üzemben nagyon kedvesen fogadtak minket, ott aztán költöttük is a pénzt rendesen! A parkban találtunk olyan táblát, ami nagyon bejött nekünk: piknikezz itt, plédet is adunk. Játszóterek, árnyékolók, padok, szépen gondozott fű. Összességében kellemes látogatás volt!

A vasárnapot a Mecsextrémben töltöttük. Itt is jártunk már korábban is, tudtuk mire számíthatunk, de itt is akadt újdonság. Egyrészt, most a kísérőjegyhez is adtak kupont, így mi is boboztunk egyet apával, másrészt akadt új játék is. Minden olyan pályán végigmentek a fiúk a kalandparkban, amelyiken akartak, kipróbáltak mindent, amit kinéztek, bobot, X-jumpot, pörgőt-forgót :) . Utolsó játéknak a "mosógép" volt kitűzve. Azt nem tudtuk, hogy fürdőgatyát is érdemes lett volna vinni (szerencsére nem kikötés, hogy csak fürdőnaciban lehetne használni), ez a játék nem volt még eddig. Így frissen mosva, felfrissülve hagytuk el a területet.

Nagyon klassz lehetőség volt Pécsen, hogy kaptunk egy kuponfüzetet, amivel aztán kedvezményesen tudtunk belépni a következő helyekre.

Mivel a Balaton a látogatási idő után már nem fért volna bele (előtte meg nem akartunk másik irányba menni), ezért azt találtuk ki, hogy az Orfűi tóban fogunk kicsit lehűlni. Itt is jól átalakult már minden, döbbentünk is rendesen. Ilyen későn az aquaparkba már be sem engedtek, úgyhogy maradt a kistó, de lehűléshez az is pont megfelelt.

Nem Pécs, de ezen a héten volt: elmentünk egy szabadulószobába is. A kaposvári Paracityt próbáltuk ki és sikeresen ki is szabadultunk. (Gondoltuk is, hogy reklamálunk már, hiszen 60 perc élményt ígértek, mi meg kevesebb mint 45 perc alatt kiszabadultunk.. hol az a 60 perc élmény???)

Annak ellenére, hogy a műtéthez igazodtunk és tényleg minden nap bent voltunk nagyjából két órát a kórházban, a többieknek is sikerült belecsempészni ebbe a hétbe a nyaralást is. Ha már így alakult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése