2020/08/18

Nyaralás 2020. - Csokimúzeum és csillagvizsgáló

 A szabadság utolsó napjaira sikerült tök jó programokat foglalni. Szombaton délután a csokimúzeumban töltöttük az időt (meg a hasunkat :) ). 

Ez egy igazán jó nap lett. Kora délután kerekedtünk fel, szerencsére nem volt nagy forgalom, úgyhogy hamar odaértünk, viszont így várnunk kellett egy csomót. Addig megnéztük az épületet kívülről, de így nem volt egy nagy mutatvány. Többen is jöttek a fagyizóba, de látogatóknak - úgy tűnt - nyomuk sincs. Akkor még azt hittük, csak mi leszünk, aztán 5 perccel a kezdés előtt hirtelen elég sokan lettünk.

Mivel itt kóstoló is volt (nem is kevés), a vírus valószínűleg tudta, hogy nem terjedhet, hisz itt maszkot viselni úgysem lehet... Amint megjelent a tulaj bácsi, máris jó kedvre derültünk, és élveztük az előadást, a sok csokit, mindent. Egyrészt nagyon szép környezetet hozott létre a csokiknak, nagyon sok érdekes történetet szedett össze, amivel jól feldobta a hangulatot, és hát nem utolsó sorban sok-sok finomságot osztogatott.

Látszott a tulajon, hogy élvezi, amit csinál, nagyon jó a beszélőkéje is, úgyhogy minket megvett, nekünk bejött.

Az első teremben Rákóczié a terep, kis történelmi hátteret is kapunk (és művtörit is, hiszen Rákóczi-induló szól, a festményeken is Rákóczi, amikről mesél is a bácsi) és itt máris jöhet az első falat csoki: csokiszökőkút. A következő szobában különböző csokigyárak titkaiba leshetünk be egy kicsit, menet közben is kapunk egy újabb kóstolót és abban a szobában is. (Mozart-kugli, Dreher és még nem is tudom, milyen csokik) Jöhet a pince, ahol egy kis pálinka várja a vállalkozókat, az alkoholmentesek újabb csokit kapnak, aztán egy kis sós falatka, hogy ne legyünk annyira eltelve a csokival. Ezután következik a saját csoki készítés (inkább csokis süti lesz az, de mindegy), majd egy csoki-ital és egy őskori film a csokigyártásról. Amíg a filmet nézzük, kb 3-4x nyílik az ajtó és jönnek az újabb kóstolók - itt már nem mindenki bírta, de aki nem tudta megenni, az kapott egy kis tasakot, nem kellett lemaradnia egyetlen ízről sem, vihette haza az adagját. :) Itt még volt egy kis játék, beszélgetés is, aztán jöhetett a bolt, ahol azért még mindig volt egy utolsó kóstoló is.

Nagyon jól felépített program, jó vezetéssel, szép környezetben. 

Itt is úgy jártunk, hogy napsütésben, nagy melegben érkeztünk, aztán mire kijöttünk, hatalmas tócsák, kis csepergés, szóval kissé esős lett az idő. Ez azért volt rossz hír, mert mi még a csillagvizsgálóba készültünk estére. Bár reménykedtünk, hogy valami csoda történik, de nem sok jóra számítottunk ezek után.

Elmentünk egy kis vacsira, aztán mehettünk is a Svábhegyre. Persze, esőben. Nem kellett sokat várnunk, úgyhogy nem nagyon áztunk el. :)
A csillagászok is azzal kezdték, hogy sajna nem kedvező az idő, így ma nem lesz távcső, de helyette lesz más. Ennek nem örültünk annyira, de már variáltunk annyit az időponttal, hogy már nem akartunk még egyszer változtatni, elfogadtuk, hogy ez jutott. Amíg a kasszánál mindenki fizetett, addig belenéztünk egy videóba, aztán mentünk át a másik terembe, ez volt az első létesítmény itt a Svábhegyen. Innen a kupolába mentünk, ahol most nem nézhettünk bele a távcsőbe, inkább a helyről nézhettünk meg és hallhattunk több érdekességet. Ezután visszamentünk az első helyre, ahol kivetítve láttunk csillagos eget, aminek kisebb részleteiről is mesélt a srác. 
Azt hozzá kell tenni, hogy amikor a két csapat helyet cserélt, már lehetett látni csillagokat az égen, felszakadozott a felhőzet, úgyhogy a két csillagász meg is egyezett, hogy lesz itt mégis csillaglesés. Befejezve a vetítést, mentünk is ki a rétre, de alighogy belekezdett a másik srác a csillagképekbe, máris kiszóltak a kupolából, hogy menjünk, bele tudunk nézni a távcsőbe is. A végén még leálltunk újra a rétre is, és megmutattak egy-két csillagképet is, szóval jó sok mindent megnézhettünk. Lett egy kis túlóránk, de ezt egyáltalán nem bántuk. Itt is nagyon jó előadókat kaptunk, ügyesen csinálták, jókat meséltek, kedvesek voltak. 

Ez a nap jól ért véget, egyetlen szépséghibája, hogy nagyon későn. Reggel ugyanis korán kellett kelni. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése