2012/11/01

Auschwitz

Ez volt az igazi célunk, ezt akartuk megnézni. Még este, vacsora után elolvastunk újra mindent, amit mi összeszedtünk. Elég sok kérdésbe belemerültünk még ezek után is. Szóval reggel nem sokat vacakoltunk, kíváncsian keltünk útra (miután nagy nehezen sikerült végre rendezni a szállást – a recepciós srác nem tudta hogyan kell intézni a bankkártyás fizetést : )).

Szokásos útépítés és viszonylag nagy forgalom, de ekkor kivételesen nem lett hosszabb a menetidőnk, mint amit először írt ki a GPS, igaz rövidebbre sem lehetett letornázni.

Előző nap a sóbányában sikerült megoldani a kezem nyakba akasztását is, így itt már rutinosan indultunk neki Auschwitz I-nek, semmi nem zavart.

Arra figyeltünk, hogy korán érjünk oda, mert 8-10 h között ingyen lehet bemenni, ekkor még idegenvezetéssel sem kell foglalkozni.


Megálltunk a kapu előtt… Hatott ránk a hely!

Először a lengyel kiállításon mentünk végig, ez esett legelőször utunkba. Innen rögtön úgy indultunk tovább, hogy megkeressük a magyart. Nem kellett messzire menni, két házzal arrébb az következett.




Míg a lengyel egy „hagyományos” kiállítás volt (falakon körben a képek és az újságcikkek, dokumentumok), addig a magyar egy technikai varázslat volt inkább. A padlótól a plafonig mindenhol volt valami. Üveglapok alatt a vasúti sín, ezen is végigsétálunk, egy üvegből készült vagonutánzat alatt. Falakra vetítik a képeket, ezek váltakoznak. Több helyen vetítenek filmet is, nemcsak álló képeket láthatunk. A Sorstalanságból is olvashatunk részleteket a számítógépeken, de a háború magyar vonatkozása is végig le van írva, magyarul is természetesen. Itt elég sokáig időztünk, sokat olvasgattunk.

Aztán elmentünk a kerítés túloldalára is, bementünk a krematóriumba is.


Ekkor már egyre több csoport akadt minden épület előtt, és sajnos bent is. Még megnéztünk egy pár kiállítást (milyen körülmények között voltak itt a rabok, milyen irodáik, szobáik voltak a németeknek, a raboktól összegyűjtött használati tárgyakból, cipőkből, bőröndökből rakott „hegyeket”), aztán már csak végig akartunk menni az őrtoronyig. Ekkor akadtunk a Halálfalra is.

A sok csoport között már nehéz hozzáférni a kiállított dolgokhoz és nekünk ekkor már nagyjából elég is volt ennyi (pedig még volt pár olyan épület, amiben volt valamilyen kiállítás), úgyhogy az utolsó utcán is végigmentünk és indultunk vissza a kocsihoz.

Átgurultunk Birkenauba (Auschwitz II.)

Itt a méretek vágtak mellbe. Amerre néztünk, végig a tábort lehetett látni. Kb 10 barakk áll, ezekbe be is lehet menni (egy néhányba), mögöttük pedig az egykori barakkokból ott maradt kémények végtelen sora. Ez valami felfoghatatlan volt…


Másik oldalon még egészen épen megmaradt (vagy helyrehozott) épületek, szintén rengeteg, itt is be lehet nézni néhányba.


A tábor „végében” egy emlékmű, hogy soha senki el ne felejtse ezt a borzalmat…

És ekkor még mindig találunk újabb utat, még mindig nincs vége… be lehet menni az egykori „zuhanyzóba” is. A vetkőző teremből a zuhanyok helyiségén át a szárítókig…

Olvastam már mástól is: ezt elmesélni nem lehet, érezni kell!


A hatalmas távolságok miatt eltart egy darabig Birkenau körbesétálása is, de itt nincs kiállítás, itt mindent eredeti állapotban igyekeztek megőrizni (ill. olyan is akadt, amit helyre állítani – mert a németek a végén nagyon próbálkoztak, hogy minden nyomot eltüntessenek maguk után).

Mind a két táborban elég jól feliratoztak mindent, lengyelül, angolul és héberül. A boltokban magyar nyelvű könyvek is kaphatók.

Ezek után már csak autóba pattantunk, elindultunk hazafelé. A lengyel szakaszon most is letereltek az autópályáról, aztán többet egy fél táblával nem utaltak arra, hogy vajon merre kellene mennünk. A GPS mindig vissza akart kergetni arra a nem létező útra. Határig ismét összejött a plusz félóra. Pedig egészen meleg lett az előző napihoz képest, a hó már sokkal jobban elolvadt az utak szélén is, ez már nem volt akadály.

Szlovákiában viszont már sikerült a megszokott tempóban haladni, még egészen korán haza is értünk. Azóta is folyamatosan olvasgatjuk a történelmet…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése