2021/08/15

Nyaralás 2021. - Gödöllői királyi kastély, csömöri ősláp

Még sosem jártunk kirándulóként Gödöllőn. Most megnéztük a kastélyt, a parkját, a környékét is egy kicsit.

Látogatásunk előtt két napig teljesen zárva volt a kastély filmforgatás miatt, és mint kiderült, még ezen a napon is ott voltak a filmesek, de ez csak kisebb fennakadást okozott a parkban. 

Az épületben még simán meg lehetett nézni a kiállítást. Ahhoz képest, hogy szerencsétlen kastély milyen múlttal rendelkezik, a már látogatható rész eléggé szépre sikerült, a kiállított tárgyakkal sincs problémám, de az információkkal nem bánnak túl bőkezűen. A termekben szinte csak a képek, tárgyak megnevezése olvasható, bővebb bemutatás nem. 

Mi rengeteg csoportba belebotlottunk (egyszer hallottam a személyzet egyik tagjától, hogy azok, akiknek az előző két napra volt foglalásuk, a filmforgatás miatt új időpontot kaptak, pont ezt a napot, amikor mi voltunk - szóval valószínűleg mi az átlagosnál több csoporttal találkoztunk... néha lépni sem lehetett tőlük), őket nyilván elkápráztatták minden részlettel és persze láttuk az audio-cuccokat is, de az nekünk még nem jött be, nem akartunk ilyet is kérni. Maradt az internet, abból éltünk, amit a honlapon találtunk (amit persze éppen most szerelgetnek, úgyhogy itt is sok nem működő funkcióba futottunk bele). 


Az épületben tehát simán végignéztünk minden kiállítást, a szovjet időkre emlékező résznél a fiúk ki is próbáltak mindent, amit lehetett (zongorát, írógépet, stb), aztán mentünk a kastélyparkba. Míg a kiállításhoz itt vettem el gyerekeknek készült feladatlapokat, a parkhoz már otthon kinyomtattam a feladatlapot is, térképet is. Az első pár kérdés még nem volt gond, megtaláltuk, aztán megállítottak minket. Az első csaj még azt mondta, hogy nem lehet továbbmenni, de odahívott egy másik biztonságist is, na ő csak arra kért, hogy várjunk pár percet. Tényleg csak egy picit kellett várni, aztán mehettünk tovább a pálmaház felé. Mi azt nem olvastuk el előre, hogy itt már egy kertészeti áruda működik, úgyhogy itt egy kicsit meglepődtünk, de azért én gyönyörködtem egyet a növényekben, még virágot is majdnem vettem (de aztán nem akartam végigvinni a park többi részén). 

Amikor itt végeztem, a fiúk már ültek a padon, megint elterelték őket, a park kastélytól távolabbi részébe költözött éppen a stáb, úgyhogy mi akkor arra nem mehettünk. Mentünk hát a Királydombi pavilonhoz, ami sajnos zárva volt. 

Végül a park nagy részét is megnézhettük (és mivel azt olvastam, hogy a park ingyen látogatható, arra jutottunk, hogy így járt anyagilag semmilyen hátránnyal, hogy most nem juthattunk el a park minden szegletébe), az épületet is körüljártuk, amennyire lehetett. Elég sok rész van még beállványozva ("becsomagolva"), van még mit felújítani, de ami már készen van, az tényleg szép.

A bunkert nem találtuk, az most kimaradt, de majd megyünk még máskor is arra! :)

Már dél körül járt az idő, úgyhogy már korgó gyomorral kerestünk egy lángosost. A google ajánlatát követve mentünk a park mellett egy darabig, aztán el az uszoda mellett, aztán ahol a lángosnak kellett volna lennie, ott nem volt semmi... vissza a bejárathoz, át a kereszteződésen, ott egy pizzériába botlottunk, úgyhogy inkább pizzáztunk. Az is finom volt, meg a végén a jeges kávé is.

Múzeumból elég volt mára ennyi, mentünk megnézni a Csömöri őslápot. Elég gyorsan odaértünk, még a táblákat is megtaláltuk, amik levittek egy igen keskeny földútra, aztán megint úgy jártunk, hogy ahol a GPS szerint a lápnak kellett volna lennie, ott az égvilágon semmit nem láttunk. A megfordulás sem volt a legegyszerűbb, félig a nyakig érő fűbe, félig a kukoricásba gurultunk bele, de aztán csak megfordultunk.

A leírások alapján mi ennél azért kicsit jobban kialakított helyre számítottunk (táblákkal, tájékoztatókkal, esetleg belépővel, stb). 

Azért így is jól sikerült a nap, csak így a természet kimaradt a végéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése