2016. március 6., vasárnap

Mexikói furcsaságok

Mexikó egy kicsit más világ. :) Az ízlés, a szokások, az elvárások, nagyon mások. Kíváncsi lennék, ők mit gondolnak rólunk, az országunkról, közlekedésünkről, ételeinkről...


Az ízlésünk nagyon eltérő lehet. Itt minden utca, minden város tarka, olyan színek férnek el egymás mellett simán, amilyeneket mi elképzelni sem nagyon tudunk. Nem elég, hogy furcsán színesek a házak, némelyiket még úgy tele is aggatják díszekkel, hogy ki sem látszik az ablak, a fal. Koponyákkal, halálfejekkel, színes szobrokkal díszítenek.
Villanyórák, vízórák a házfalon kívül, vagy lefejeled, vagy hasra esel benne (és némelyiknél simán birkózógép is van, nincs nagyon elzárva, lekötve a villany).

színes belvárosi házak
Ahogy távolodtunk a belvárostól, egyre kevesebb színt, egyre kisebb házakat lehetett látni, olyan lakóházakat is sokat láttunk, amit otthon még szerszámos kamrának sem nagyon használunk. Alacsony, lapostetős építmények, mi ezt háznak sem neveznénk.

Úton útfélen szemét. Sokszor a látnivalók körül is. Igaz, szemetest viszont nem sokat láttunk, tehát nehéz is kukába tenni, de nem is nagyon próbálkoznak.

Közlekedésük egészen más tempójú, mint a magyar. Simán ráhúzza a kormányt a mellette állóra a buszos is, autós is, a motorok cikáznak összevissza a sorok között, jobbról is, balról is. Bárki bárhol bármikor megáll, nem számít, hogy feltartja a sort!
Olyan nincs, hogy nem megyek bele a kereszteződésbe, mert nem fogok tudni átmenni addig, amíg zöld a lámpa... majd megáll a keresztforgalom, nem gond. Így gyakran előfordult, hogy a 4 sávból csak egyet lehetett használni kereszteződésben, a többiben állt a forgalom.
Amerikához hasonlóan, itt is lehet jobbra kanyarodni akkor is, ha piros a lámpa. Mindig mindenütt fekvőrendőr lassítja a forgalmat - néha 3 is, egymás után! - akad közöttük olyan aprócska, mint a magyar, de van sokkal magasabb, sokkal szélesebb is! (Autópálya, gyorsító sáv... két fekvőrendőr egymás után és mehetsz be a forgalomba!)
Autópálya annyira drága, hogy nem sokan használják, így tehát nincs tömeg. Úgyhogy ahol éppen a minőség is jó, ott nagyon jól lehet haladni!
Láttunk olyat is többször, hogy a soksávos út mellett még két sáv ment ugyanabba az irányba, de elég nagy volt a szintkülönbség. Nem számít, nincs hosszú ráhajtás, két méter alatt, tök meredeken tudsz átmenni a kétsávosra (jó, hogy fel nem borulnak az autók)!
Nem ritka, hogy a balra kanyarodó sáv pont a jobb szélen van, ugyanis a hosszú kamionokkal nem is tudnának szűkebb ívben balra kanyarodni.
Biztonság? Gyerekülés? Minek? Platón utazik a család, a kollektíva... bárki!
 
 
 
Katonák, rendőrök: amikor az első ilyen kocsit megláttam, kicsit meghűlt bennem a vér. Legalább ketten, de inkább négyen ülnek a platón, egy pedig fegyverrel a kézben áll előttük. Számomra elég ijesztő volt a látvány, de tény, hogy hozzá lehet szokni. Mivel minden napra jut egy-két ilyen kocsi, már nem veszi fel az ember.

Rengeteg útszéli árus süt, főz, kever valamit. Mi nem mertük megkóstolni, pedig sokszor jó illatot éreztünk. Húsokat, kukoricát sütnek, főznek, de gyümölcsöket, chipset, fagyit, italokat is lehet kapni lépten nyomon. Az italok néha elég zavaros löttynek tűntek, a gyümölcsöket nem pont a legtisztábbnak látszó kézzel pucolták, facsarták... Meglepett, hogy a zacskós chipseket is kibontották, mert itt bizony mindenre nyomtak, öntöttek valami szószt. A chipsre is!
Szószok ezer színben pompáznak, szinte mind csíp. Némelyik csak kicsit, némelyik nagyon, vagy még annál is jobban!
Vannak furcsa ízkombinációk: aszalt gyümölcsök csípős porba forgatva, chilis nyalóka... találtunk közöttük egészen ehetőt is! (mi csak a boltit kóstoltuk, nem az utcait)

Vállalkozási ötletek a`la Mexico:
  • ablakmosó: ez ismerős nekünk is, csak nálunk már nem divat. Piros lámpánál nyakon spriccelik az autót, lemossák gyorsan az ablakot és a végén tartják a markukat (láttuk ezt úgy is, hogy az egész autót is lemosták egy piros lámpa alatt!)
  • autómosó: mélygarázsban, vagy áruház parkolójában a legjobb. Amíg a kedves tulajdonos bevásárol, addig egy vödör vízzel a komplett autót le lehet mosni (és persze ugyanazzal az egy vödör vízzel még vagy 5 autót biztosan :))
  • mutatványos: ezt is lehet piros lámpánál is, de egy forgalmas téren sem rossz. Bármilyen tornamutatvány (cigánykerék, kézenállva forgolódás két percig), vagy bűvésztrükk bevethető, a végén kalapozás.
  • cipőpucoló: bármilyen látványosság közelében, nagy tér szélén feltétlenül érdemes nyitni egy ilyen bodegát. Eszméletlen mennyien tisztíttatják így még akár a sportcipőket is.
ez egy menő cipőtisztító

 
  • kőszobor-készítő: tengerparton rakj ki egy táblát, hogy te művész vagy, építs hatalmas kőtornyokat, adj nekik érdekes fantázianevet és tedd ki melléjük a kalapodat!
  • tolatást segítő parkolós: nem nagy beruházás, csak egy síp kell hozzá (elitebb kivitelben többen össze kell fogni és egyenruhát beszerezni). Amikor jön a kocsijához a delikvens, állj mögé, fújd a sípod, és integess, hogy még jöhet, még jöhet. Mielőtt egyesbe kapcsol, állj oda mellé és tartsd a markod!
  • zászlólengető: ahol úgy gondolod, hogy lassítaniuk kell az autóknak, állj ki egy zászlóval a kezedben. Útépítésnél, valamilyen forgalmi akadálynál, lejtőnél, kanyarnál, vagy a főnököd boltjánál (hogy jobban menjen az üzlet), állj le az út szélére, lengesd a zászlót, esetleg mutogass is, hogy merre menjen (akkor is, ha csak egyfelé mehet), pl menjen be az üzletbe vásárolni!
    Bár ezért nem adtak jattot és néha valóban jól jött, hogy már jó előre figyelmeztettek, hogy lassítsunk, mert majd valamikor útépítés következik, de tényleg láttunk olyat is, hogy csak egy bolt előtt integettek, hogy itt aztán lassuljunk...

+1 Érdekesség:
ivóvízautomata :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése