2022/07/25

3. nap: Róma

Sikerült annyira korán kelni és elindulni, hogy még várnunk kellett, mig kinyit a Lidl. J Itt a déli, mediterrán tempóban nem kell hajnalok hajnalán kezdeni a napot, minek nyitnának ki. Szerencsére csak 10 percet kellett várnunk, annyi belefért.

A kínálat nagyon hasonlít az otthonira, bár a péksütiknél megakadtunk egy kicsit, nem tudtuk, hogyan kell kivarázsolni a kiválasztott zsemlét a rekeszből, úgy lestük le egy helyitől, mit csinál a hosszú nyelű szedővel (kilökte oldalra, ott lehetett aztán megfogni),

Ma inkább autópályát választottunk, hogy haladjunk is. Még Firenzénél hatalmas volt így is a tömeg, kicsit meg is ijedtem, hogy így hogy fogunk mi odaérni Rómába, ha ekkora dugók lesznek mindenütt. Nem voltak. J

Rómának meg még egészen a szélén van a szállásunk, nem kellett bent kavarogni a nagy tumultusokban (bár itt meg útépítések nehezítették a forgalmat). A szállodánál egy fia szabad parkoló nincs, ahogy erre számítottunk is, úgyhogy mentünk a metrómegállóhoz, ott már kinéztünk egy P+R-t. Még üres helyet is sikerült egészen közel (tető alatt) megcsípni. Aztán elsétáltunk a következő megállóig, hátha ott is át tudjuk venni a Roma Pass-t. Előre megvettük ugyanis neten, de ezt a megállót nem lehetett kiválasztani a legördülőből, ami nekünk közel volt. Gondoltuk, attól még hátha ideadják. Hát, nem adták. Ha itt helyben akartunk volna  venni, akkor meg simán tudtak volna adni... Hiába gyalogoltuk körbe a síneket, utakat, nem úsztuk meg, kellett venni metrójegyet is, hogy elmenjünk a kiválasztott megállóhoz. Ott meg ahelyett, hogy csak átmentünk volna a másik vonalra, ki kellett menni az utcára, ott keresgélni (itt is van ám másik ilyen pass-árus is, de nekünk csak a konkrét iroda lesz jó, ott lehet átvenni a mi passunkat). Végre megvan az iroda, megvan a pass, innentől szabad a pálya. Kis ebéd után elindultunk a Szent Péter térre. Szinte pont délben voltunk, árnyék sehol, tömeg annál nagyobb. A téren persze ez eloszlik, még elveszünk a hatalmas területen. Még a hosszan kígyózó sorok is gyorsan fogynak. Biztonsági ellenőrzés (ellenőrzés??? – talán ha valakinél sípolt volna a kapu, de a csomagokra vajon ki nézett rá?) Sikeresen átértünk, pedig akkor jutott eszembe, hogy a tatyómban ott a mini bicskám, nem volt gond. Vizet öntötték ki többen is, de ki is volt írva, hogy vizet lehet bevinni a bazilikába (ebben a hőségben nem csoda). A következő kanyarban osztanak lebernyeget az alulöltözött turistáknak, mi jók vagyunk. Ezután válik kétfelé a sor, vannak, akik a kupolába is fel akarnak menni, mi csak a templomba. A méretek már a téren is mellbe vágtak, itt aztán még inkább.

Kifelé jövet készült pár fotó az őrökről, aztán indultunk volna megnézni a vatikáni utcákat, hát azt nem lehet. Akkor irány az Angyalvár. Ez volt az első belépésünk, itt még ingyenes volt a belépőnk. Az elején irányítanak, csak adott irányba mehetünk, aztán a kiállítás után már nem egyértelmű. Fentről pazar a kilátás, és meglepődtem, de nem volt olyan durva a feljutás, ahogy vártam. Lentről nézve úgy tippeltem, kb megfulladok, mire felmászom ilyen magasságig, de nem. Az emelkedő egy része még nem lépcsős, az elején elég hűvös is a folyosó, mondjuk a végén meg durván jön a meleg. Érdekes építmény, jó volt megnézni.

A tervezett programunk itt borult. Ahogy számolgattuk, hogy mi fér még bele a mai napba, mi nem, inkább Caracalla termáit választottuk, az még biztosan elérhető volt nyitvatartási időben. A méretek már az ókorban sem voltak semmik. Megtorpantam, amikor az egyik kapun belépve elém tárult a látvány. Ezt gyorsan körbe lehet járni, nincs nagy tömeg. A nap utolsó programjaként megnéztük még a Circus Maximust, ahol egyes tanítványaim szerint autóversenyeket szerveztek az ókorban (esküszöm, én kocsiversenyt tanítottam nekik). Itt nagy munkák folynak, úgyhogy annyira nem lehet belelátni a régi pályát, de legalább közelről is megnézhettük).

Visszametróztunk a szállásra, parkoló persze most sincs közelebb, úgyhogy csak a csomagokat dobtuk le itt gyorsan, a kocsi ment is vissza az előző parkolóba, most már bőven van hely, a dolgozók már hazamentek.

Még több Róma 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése