2012/08/24

4. nap: Versailles, Orleans



Reggel összepakolásztunk és elhagytuk első szállásunkat. Versailles-ig elég nyugis volt az út a hétvégi forgalomnak köszönhetően. 

Pont egy magyar autó mellett sikerült parkolnunk, volt is egy kis afférunk velük. 

(D. kicsit nagyobb lendülettel esett ki az ajtón, mint ahogy tervezte, így az ő kocsijukra nyílt az ajtónk – ránk akartak fogni mindenféle horpadást, és miért kellett ilyen közel állni hozzájuk… de hát így volt felfestve a hely, nem szerelemből bújtunk beléjük. Valószínűleg ő is tudta, hogy nem okésak a vádak, mert már másodszor nem mondta el.)

Eleinte elég gyorsan haladt is a sor, ami már itt is kanyargott rendesen. Azt néztük, hogy vajon mi lehet ott oldalt, mert oda nagyon sokan bemennek… talán tudnak valami kiskaput? Megnézem már –> még szerencse. Ott vannak a pénztárak, ott lehetett jegyet venni. Itt is az automatánál próbálkoztam, annál sokkal rövidebb sor állt (és még a 10 €-sok is potyogtak a földre). Sajnos az automata nem adott olyan jegyet, amit én kerestem, de a palotára már itt is meg tudtam venni a belépőket. (A másik sorban még vagy 3 szoba előttem volt, azt nem nagyon akartam kivárni.) Visszaballagtam a családhoz, egészen sokat haladtak közben előre. (Összesen kb 1 órás volt a sorbanállásunk.)

Bent annyian voltak, hogy az első termekből még alig lehetett valamit látni a tömeg miatt. Nagyjából a tükörteremig eljutottunk, mire egy kicsit eloszlott végre a sok ember. Készült sok-sok kép, csodáltuk a palotát és valami modern műalkotásokat is (műanyag evőeszközökből készült csodákat, fazekakból készült cipellőt, madártollakkal díszített helikoptert). 

A parkba újabb belépőt kell venni, és ide már a gyerekeknek is. Pazar volt a sok színes virág, a szökőkutak, labirintusok… Elsétáltunk Trianonig, meg vissza. Minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, de az elég kiakasztó, hogy itt mindenért pénzt kérnek: a palotáért, a parkért, a parkban a járgányokért, a másik palotáért, és még a parkolás is bele került jópár €-ba. (Az viszont még nem jutott eszükbe, hogy a wc-ért is lehetne szedni, gondoltuk, bedobjuk nekik az ötletet. :))




Ma nem volt már túl meleg, néha még hűvösnek is mondható az idő. Így aztán nem is sokat ácsorogtunk, inkább mentünk.
Ahogy kiértünk, akkor örültünk, hogy mi ilyen korán érkeztünk. Dél körül már az a sor is az épület előtt kanyargott, ami reggel még befért a 4-5 szobába, a kasszáknál – és még utána jött a másik, sokkal hosszabb sor!

Mivel a Trianon környékén rengetegen piknikeztek a parkban, azt találtuk ki, hogy ezt mi is megtehetnénk. Oda sem lehetett csak úgy behajtani, fizetni meg már pont eleget fizettünk, ezt a bulit végül kihagytuk. Inkább irány Orleans, legfeljebb, majd egy út menti parkolóban eszünk. A gyerekek inkább álmosak voltak, mint éhesek, hamar elaludtak. Így nem is nagyon erőltettük a parkolókat, viszont egy áruházat megnéztünk. Ma már fura, hogy vasárnap ne legyen nyitva egy Auchan, vagy hasonló, pedig Franciaországban így jártunk (gyerekkorunkban még nekünk is ez volt a természetes, vasárnap nem volt bolt, tudom).

Orleansban először is nagy főzőcskézést rendeztünk, aztán úgy döntöttünk, fiatal még az idő, nézzük meg a várost. Ekkor pont elkezdett esni az eső… Minket ez sem tántoríthatott el, bementünk. Egy kicsit keringtünk, mert mindig zsákutcába jutottunk, de aztán sikerült leparkolni, és gyalogosan kezdtük róni Orleans utcácskáit. Azt a két esernyőt, amit vittünk, a fejünk fölé tartottuk, de nem is volt rá sokáig szükség, megint nem áztunk bőrig.

Megnéztük Jeanne D’arc szobrát, a katedrálist, barangoltunk egyik kis utcából a másikba, és megállapítottuk, hogy ez sokkal hangulatosabb (még így esős, borongós időben is), mint Párizs – nekünk. Sikátorok, szűk utcák, németes jellegű házak, esti élet a kávézókban, klassz volt.
Olyan sokat nem tudtunk csavarogni, hogy ránk is sötétedjen, így az esti fénynézés nem jött össze, pedig nem lehetett rossz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése