2023. november 25., szombat

Japán összefoglaló

Japán annyira más volt... volt sok meglepetés, volt sok dolog, ami tetszett, volt, amire rácáfoltak (az előzetesen összeszedett információkra), volt, ami nem jött be annyira.




Amire rácáfoltak:

  • Nem használnak bankkártyát
    Vittünk rengeteg készpénzt, ehhez képest Tokióban az első napokban szinte sehol nem volt szükség a pénzre, szinte mindenütt tudtunk fizetni bankkártyával. Csak azért kezdtük el már ott használni a pénzt, hogy ne kelljen hazahozni, ne maradjon a nyakunkon.
    Később persze előfordult, hogy tényleg nem fogadtak el kártyát, tehát jó, hogy volt nálunk pénz is, de már nem sok olyan hely volt, ahol szükség volt rá (pl a közlekedésnél, amikor jegyet vettünk, nem minden automata volt kártyás, buszokon, villamosokon is kellett a KP).
    Majdnem mindenhol elég lett volna a kártya.
  • Nem beszélnek angolul
    Na jó, ez igaz, de már elég sokan elgügyögnek, ill, ügyesen megoldják. Van angol nyelvű étlapjuk, vagy olyan kis füzetük, amibe összeírták a legfontosabb dolgokat angolul. Nem mond semmit, de rámutat a megfelelő mondatra és máris értjük egymást. 😏

Amit hazahoznék: 

  • A jól szervezett tömegközlekedést
    Minden állomáson ott az automata, mindenhol lehet jegyet venni. Vagy az van kiírva, hogy melyik állomásra akarok jegyet venni, vagy a választható összegek. Ez esetben az automata fölött ott a térkép, ahonnan megtudom, hogy mennyit kell fizetnem az adott útszakaszért és már ki is tudom választani az összeget.
    A GPS is segít abban, hogy melyik állomáshoz melyik kocsiba érdemes beszállni, hogy közel legyen majd a kijárat. Ezt itt tényleg könnyű megoldani, hiszen fel van festve a peronra is, hogy melyik kocsi hol fog megállni.
    A Shinkanzen-jegyen rajta van a vonat neve, száma, ami alapján könnyű megtalálni, hogy melyik vágányhoz kell menni, ott pedig nemcsak a kocsi/ajtószám van kiírva, hanem azt is lerajzolták, hogy a kocsin belül hol lesz a helyünk (amennyiben vettünk helyjegyet).
    A buszokon, villamosokon is jól megoldott a fizetés, a sofőr mellett kellett bedobni a pénzt, senki nem akart csalni sosem.
  • A türelmes sofőröket
    Egyetlen dudaszót, hangoskodást nem hallottunk, sose volt vita, baleset. Mindenki türelmesen kivárta a sorát, átengedte a gyalogosokat, bicikliseket.
    Egyébként is jóval kevesebb az autó az utakon, sokkal többen használják a tömegközlekedést, vagy a kerékpárt, mint nálunk.
  • A két keréken közlekedést
    Minden állomáson, bolt mellett hatalmas kerékpár-parkolók vannak, a lakóházak aljában szintén nagyon sok bringa elfér a tárolókban. Annyian bicikliznek, akár öltönyben, vagy tűsarkúban is. Rengeteg biciklin két gyerekülés, meg még egy kosár is van felszerelve, és a jelekből ítélve az időjárás sem lehet gond (mi pont nem esős időszakban voltunk), a gyerekek üléseit úgy "becsomagolják", hogy tuti, nem áznak el a gyerkőcök.
  • A mosdókat
    Bárhova (metró, állomások, áruházak, múzeumok, parkok) mentünk, mindenhol volt ingyenes, tiszta mosdó, és még papír is volt mindenhol (szappan egy-két helyen hiányzott).
  • A tisztaságot
    Nem sok helyen van kint szemetes (de már egyre több van, még szelektívek is), mégsincs szemét az utcákon, parkokban, sehol. Többször is láttam, ahogy elővették az uzsonnás dobozkáikat és rögtön vettek elő egy üres zacskót is. Ebbe gyűjtötték a szemetet, nem dobták el, vitték haza mindet.
  • A pohár vizet az étteremben
    Amint leültünk egy asztalhoz, máris hoztak vizet, törlőkendőt, néha az evőeszközt is. Még az étlapot sem láttuk, de már volt mit inni. (Volt olyan étterem, ahol teát hoztak.) 
    Ráadásul figyelték is, ha fogytán volt, utántöltötték. 
    Lehetett kérni más italt is - az már fizetős volt -, de ez "járt" minden vendégnek.
  • A boltok hal- és gombakínálatát
    Döbbenetes a választék mindkét termékből. Mi pedig szeretjük is a gombát is, halat is... Tudnánk válogatni, ha itthon is ennyiféle lenne a boltokban! 😃
halpult (egy a sokból)

(Ez inkább csak érdekesség, de jópofa: a csatornafedelek. Minden városban más és más, általában a helyi nevezetességekkel díszített)









Ami nem tetszett:
  • A zsúfoltság
    A házak egymás hegyén hátán, a járművek be sem férnek a garázsaikba, a temetők icipici helyekre bezsúfolva a lakóházak közé
  • A modern épületeik
    A régi nagyon tetszett. A "pagodás" házikók, szentélyek, stb stílusa nagyon tetszett. A modern lakóházak viszont nem igazán mutatósak. Oké, kicsi a hely, de ettől  még lehetne a külsőségekre is adni egy kicsit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése