2014/07/23

2. nap: Thessaloniki

Nem keltünk túl korán, de ma nem akartunk sehova bemenni, hosszú sorokra sehol nem számoltunk.

A hotelben kaptunk reggelit, egy boltban vettünk hideg vizet, aztán elindultunk. Kocsiba nem is kellett ülnünk, minden elérhető a hoteltől gyalog is.


A Fehér torony volt az első célpontunk. Nagyjából belőttük az irányt, aztán mentünk az árnyékos oldalon. (Mindig az árnyék volt a szempont.) Így botlottunk bele a piacba. Hatalmas szemű, fekete cseresznyét találtunk, ezt nem lehetett kihagyni! Piacon tettünk egy kört, aztán megint a tornyot vettük célba. Ekkor meg az Hagia Sophia templom jött velünk szembe, ezt is megcsodáltuk. Ismét a tornyot kerestük, már nem volt messze. Miután kívülről körbejártuk, úgy döntöttünk, fentről is érdemes lenne körbenézni. 18 év alattiaknak ingyenes, úgyhogy nem is került sokba a belépő. Sokáig nem tartott... Bent mindenhol csak görög feliratokat találtunk, bár ingyenes angol audioguide-ot lehetett volna kérni, nekünk ezek nem szoktak bejönni, úgyhogy nem kértünk.

Torony után a Galerius diadalív és a Szt. György rotunda (Agios Gorgios) következett. Utóbbi éppen fel van állványozva, de azért megnéztük bentről is. Ekkor már jócskán elmúlt dél, úgyhogy gyrost kerestünk. (A nevezetességek mellett pont kétszer annyiba került, mint 5 perccel messzebb a fő utcán.) A laza ebéd után visszavonultunk egy kis sziesztára.

A délutáni pihenő után megint nyakunkba vettük a várost, most fagyit kerestünk. Elindultunk megint a központ felé. A fagyival a kezünkben kimentünk a partra, de ott még nagyon sütött a nap, mi menekültünk is az árnyékba. Megint bekanyarodtunk a piacra, most a ruhákat, egyéb kincseket nézegettük.

Nem lopta be magát a szívünkbe a város. Millióan vannak az utcán, a többségük füstölög is (iszonyat, mennyien dohányoznak), tele van minden szeméttel (kivéve azt az egy-két frekventáltabb helyet), akad néhány koldus is, na és a közlekedés.... Az valami katasztrófa! A lámpák csak dísznek vannak, sávokat is nehéz követni. Szóval a kellemes részeket mi nagyon hamar letudtuk, a többi meg nem győzött meg.

Este már csak kártyázgattunk, aztán egyszer csak elkezdődött végre a meccs. A német-brazil. Nem feküdt le korán a banda. :)

Thessaloniki >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése